Home »

Startende ondernemers

startende-onderneming_250Waar begin je aan, in een economische crisis een eigen zaak beginnen? Veel mensen zullen het afraden en niet begrijpen, maar toch zijn er mensen die tegenwoordig een eigen bedrijf starten. Prima voor als je op eigen benen wilt staan, meer vrijheid wilt hebben en niet meer onder een baas wilt werken. Maar waar krijg je mee te maken op fiscaal gebied?

Belangrijk is om goed voorbereid te zijn. Laat je goed voorlichten wat er allemaal bij komt kijken als het gaat om je bedrijf en de fiscus. Om te beginnen organiseert de Belastingdienst voorlichtingsavonden. Deze zijn gratis en worden door het hele land gegeven. Hierna zou je het Handboek Ondernemen kunnen downloaden via de Belastingdienst. Hierin worden veel voorkomende belastingtechnische vragen beantwoord. Zo ben je in ’no time’ op de hoogte van alle zaken die je gaat tegenkomen op dit vlak.

Zo zul je waarschijnlijk een auto nodig hebben voor je bedrijf. Klanten bezoeken, voorraad ophalen, allemaal zaken die je waarschijnlijk per (bestel)auto gaat doen. Van een auto van de zaak kun je de btw aftrekken. Dit kan dus ook als je startend bent en meestal eenmanszaak hebt. De mogelijkheid tot aftrek geldt voor zowel bestelauto’s als leaseauto’s. Let er wel op dat voor privégebruik een deel van deze btw-aftrek terugbetaald moet worden.

Een ander punt is waar je je werkzaamheden gaat uitvoeren. Heb je een pand buitenshuis dat je gaat gebruiken als werkruimte of ga je vanuit huis werken? De meeste starters zullen eerst vanuit hun eigen woning gaan werken. In sommige gevallen zijn de kosten van die ruimte aftrekbaar. Of dit in jouw geval ook zo is, kun je zien op het hiervoor ontwikkelde hulpmiddel werkruimte in de woning. Een aantal ondernemers zal hun werkzaamheden buitenshuis uitvoeren. Hierbij is het fiscaal gezien belangrijk of dit een eigen pand is of dat het gehuurd wordt. In het eerste geval moet worden bekeken in hoeverre het pand deel uit maakt van het bedrijfsvermogen. Verder is ook hier van belang of het alleen voor de onderneming of ook privé gebruikt wordt.

En in het kader ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ is er sinds kort ook de Sms-alert voor btw-aangifte. Een paar dagen voordat de aangiftetermijn voor btw-aangifte eindigt, ontvang je een sms met daarin de einddatum van aangifte. Zo vergeet je je btw-aangifte niet.