Home » Nieuws »

Slim omgaan met je spaargeld bij de belastingaangifte

belasting spaargeldIeder jaar wanneer we in maart weer ons best doen om de belastingaangifte op tijd in te leveren, rijzen er weer allerlei vragen. Wat is nu wel aftrekbaar, zijn er nog dingen veranderd ten opzichte van vorig jaar en hoe zat het ook al weer met de toeslagen? Een ander punt waarover vaak onduidelijkheid blijkt te zijn, is de rol van het spaargeld bij de belastingaangifte. De Belastingdienst ziet je spaargeld namelijk gewoon als inkomen en daarover moet dus belasting betaald worden.

Natuurlijk zijn er verschillende vormen van sparen en deze worden door de Belastingdienst dan ook niet allemaal gelijk behandeld. Kies je er bijvoorbeeld voor om te beleggen in erkende groene fondsen, dan is je spaargeld tot een bedrag van € 56.420 vrijgesteld van vermogensrendementsheffing. Ook voor geld dat vrijkomt uit een levensverzekering geldt een vrijstelling, hierbij gaat het om bedragen tot € 123.426. Heb je een fiscale partner, dan kun je deze beide bedragen verdubbelen.

Je spaargeld wordt overigens pas belast als dit meer dan € 21.139 bedraagt. Voor het vaststellen van je spaargeld wordt daarbij als peildatum altijd uitgegaan van 1 januari in het jaar waarover je belastingaangifte doet. Heb je een lijfrente, dan is het belangrijk om ook na te kijken wanneer deze is afgesloten. De regels hiervoor zijn in de loop der jaren namelijk nogal eens aangepast. Polissen die recent zijn afgesloten hebben daarbij doorgaans veel minder mogelijkheden voor belastingaftrek.

Wanneer je belasting moet betalen over je spaargeld, kan het in sommige gevallen ook verstandig zijn je gespaarde vermogen kleiner te maken. Denk bijvoorbeeld aan het voortijdig aflossen van je hypotheek, waarbij je je geld in de waarde van je huis steekt en er zo geen extra belasting over hoeft te betalen. Ook het schenken aan je kinderen is altijd een goede manier om je spaargeld beter te besteden dan aan de belastingdienst. Zo mag je op dit moment € 24.676 belastingvrij schenken.

Tags: ,

 

Reacties zijn gesloten.