Home » Nieuws »

Gevolgen van scheiden voor de belasting

via: plusmagazine.knack.be

via: plusmagazine.knack.be

Zodra jullie niet meer op hetzelfde adres zijn ingeschreven en er een verzoek tot echtscheiding is gedaan, ziet de belastingdienst jullie niet meer als fiscale partners. Als het financieel voordeliger is, kun je er wel voor kiezen het resterende deel van het jaar fiscale partners te blijven. Als jullie geen fiscale partners meer zijn, hebben jullie geen gezamenlijke inkomsten en aftrekposten meer en moet je beide afzonderlijk de belastingaangifte doen.

Afspraken

Scheiden betekent vooral dat jullie heel veel afspraken moeten maken. Niet alleen de persoonlijke bezittingen moeten verdeeld worden, ook moeten jullie beslissen wie er in het huis blijft wonen en of er alimentatie betaald moet worden. Deze afspraken kunnen gevolgen hebben voor je belastingaangifte. Voor de partner die alimentatie betaalt of (nog) meebetaalt aan de gezamenlijke woning zijn deze kosten aftrekbaar. De partneralimentatie moet dan echter wel zijn vastgelegd in een echtscheidingsconvenant of door de rechter bepaald zijn. De kinderalimentatie is ook onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar. Ontvang je alimentatie? Dan moet je dit opgeven als inkomen bij de belastingaangifte. Kosten voor het krijgen, verhogen of behouden van alimentatie zijn daarnaast aftrekbaar. Denk aan de kosten voor juridische hulp, proceskosten en incassokosten.

Heffingskortingen

Een scheiding heeft daarnaast gevolgen voor de heffingskortingen. Dit zijn kortingen op je inkomstenbelasting en de premie van volksverzekeringen. Op welke heffingskortingen je recht hebt, is afhankelijk van de persoonlijke situatie. Naast de algemene heffingskorting, heb je misschien recht op de alleenstaande ouderkorting of de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Tot slot kan het belangrijk zijn je voorlopige aanslag aan te passen. De belastingdienst maakt een schatting van je inkomsten op basis van de belastingaanslag van het jaar ervoor. Eventuele kortingen die je in het jaar voor je scheiding hebt ontvangen, moet je terugbetalen als jullie voor 1 julie scheiden. Kortingen vervallen pas in het jaar daarna als je na 30 juni bent gescheiden.

Het is dus belangrijk dat je goed uitzoekt wat er voor jou gaat veranderen op het gebied van belasting als je gaat scheiden. Dat voorkomt dat je aan het einde van het jaar bij moet betalen of juist geld terug krijgt.

Tags: , , ,

 

Reacties zijn gesloten.